2011. december 7., szerda

Vajkaramellás szaloncukor

Kesergő

Látta valaki mostanában a Napot?Biztos,hogy körülötte keringünk még?Nem lehet,hogy a földönkívüliek eltérítettek bennünket?
A helyzet egyre aggasztóbb.A múlt hét elején talán egy órára mintha láttam volna.De az is lehet,hogy nem ő volt.Olyan rég találkoztunk utoljára,hogy talán fel sem ismerném.
Édességbe folytom bánatom,mindaddig míg nem kerül meg.

Vajkaramellás szaloncukor

Citromhabnál találkoztam a karamella receptjével,és már akkor szaloncukornak álmodtam meg.Aztán  Duende beelőzött,nála akkor olvastam róla,mikor az enyém még csak szilárdult.Az ő cukorkáiba dió is került,és így még izgalmasabbnak gondoltam.Aztán eljutottam Erinacea pralinéműhelyébe és láttam málnás meg sütőtökös és még vagy egy tucatféle karamellás bonbont.



Hozzávalók:

20 dkg vaj
250 ml zsíros tejszín
30 dkg barna cukor
4-5 csepp citromlé
egy csipet só
fél vaníliarúd
kb.25 dkg étcsokoládé

A hozzávalókat lábosba mérem,a vaníliarúdat kikapargatom ,és beleteszem a  rúddal együtt.Lassú tűznél főzöm mindaddig,míg besűrűsödik és világosbarna,matt színű nem lesz.Mindez kb.40 perc.
Sütőpapírral kibélelek egy 20x25 cm-es kerámiatepsit.A karamellából kiveszem a vaníliarudat és beleöntöm a tepsibe.Másnapra megszilárdul,akkor felvágom kb.1x2 cm-es hasábokra.Gőz felett étcsokit olvasztok és egy villa segítségével egyenként belemártogatom őket.Sütőpapírra sorakoztatva hagyom kihűlni.Ezután csomagolópapírba rejtem ezeket az édes,bánatűző finomságokat.

11 megjegyzés:

duende írta...

Hű de szépek lettek ebben a selymes fényű celofánban! :) Igaziigazi szaloncukor! :)

Jelentem, a Nap errefelé sem járt mostanában. Talán szomszédol egy másik galaxisban?

Tálaló írta...

Idén ilyen csomagolót kaptam,az az igazi szaloncukornak való 800 ft-ba kerül.
Ez Dm-es és több színben kapható.A kakós piros ruhát kap,a marcipános meg aranyat.

Lehet,hogy elcsavargott?Valahogy csak vissza kellene csábítanunk,nem?Remélem megérzi mennyire hiányzik nekünk:((

Pilchard írta...

Jelentem nálunk(Dunakanyar)ma járt a Nap,kb.10 percig láttam.Hogy innen merre ment azt nem tudom,de azt igen hogy imádom a karamell ízt mindenhogy,mindenben.Nagyon szépek ezek a szaloncukrok.Hány darab lett ebből? Hűtőben tartod vagy szobahőn is eláll?

kolozsgabi írta...

Én is jelentem, itt most süt a nap, elég régóta, de már kezd kicsit borulni is (micsoda jó időjós lennék?). Gyönyörűek a szaloncukraid, köszi a receptet, én is erre készülök (most először), mivel ezüst-kék fenyőfát tervez a leánykám és ahhoz készítenénk szaloncukrot és mivel a karamell nagy kedvenc, hát meg is találtam Nálad a megfelelőt!!!

Tálaló írta...

Hát...örülök,hogy nem veszett el a Nap.Már nagyon hiányzik.

Pilchard,nem számoltam de szerintem 40 db körül lehetett.Már erősen megcsappant persze:))Van egy kis tárolónk a pincében,olyan 10 fok lehet ott,szerintem az jó hely neki.A szobahőmérsékletet nem ajánlanám több napig történő tárolásra.

Kolozsgabi!
Örülök,ha tetszik,szívből ajánlom,mert isteni finom.A Dm-ben ugyanilyen csomagoló van ezüstben és kékben is,úgyhogy minden kívánságot teljesíthetsz:))

Citromhab írta...

Egyszerűen gyönyörű!! A csomagolás, a fotó, a színek, minden...:-)

Tálaló írta...

Köszönöm Citromhab!
Az íze pedig Téged dicsér:))

Hedvig írta...

Köszi a receptet, pont ilyesmire vágytam.

Tálaló írta...

Kedves Hédi,igazán nincs mit:))

Névtelen írta...

Szia! Érdekel, hogy ez az összeállítás a végén hány dekagramm lesz összesen? Úgy egy kiló szaloncukrot szeretnék csinálni, ehhez a mennyiséghez szeretném a hozzávalókat kiméricskélni. Köszi. :)

Tálaló írta...

Ne haragudj Cicalány,most láttam csak a kérdésed.
Ebből a mennyiségből épp kijön egy kg szaloncukor:))Nyilván befolyásolja,hogy mennyire vastagon vonod be csokoládéval,de az csak plusz-mínusz néhány dekát eredményez.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.