2012. január 3., kedd

Kardamomos joghurtkrém

Könnyed évkezdés

Tegye fel a kezét,aki az ünnepekben nem eszik többet,mint amennyire a szervezetének szüksége lenne.Nem látok jelenkezőket... amit persze nem is csodálok.
Hisz annyi finomsággal várnak a szépen megterített asztalok.Nehéz ellenállni,még ha alapvetően mértéktartóan is szeretnénk étkezni.
Én nem vittem túlzásba a sütést-főzést,de még így is többet ettünk a kelleténél.Így most,az ünnepek elmúltával kifejezetten jól esnek a könnyedebb ízek.S ha valami édességre vágyunk összedobok egy joghurtos pohárkrémet.

Kardamomos joghurtkrém



Már tavalyelött is készítettem hasonlót.Most annyi a különbség,hogy azóta összejöttünk:én és a kardamom.Úgyhogy ebből sem maradhatott ki.
S mivel a pici lánynak is az egyik kedvence a gyümölcsös joghurt,mindig van itthon egy-egy nagy doboznyi görög joghurt.Az övébe aztán házi sárgabaracklekvár,fagyasztott cseresznye vagy szezonális gyümölcs kerül.Aki eddig bolti gyümölcsjoghurtot vett,nézze meg mit tartalmaz...majd készítsen otthon egy házit.Aztán döntse el megéri-e az az öt percnyi pepecselés.

Hozzávalók(2 főre):

3 dl sűrű,görög joghurt
3 evőkanál méz
fél mokkáskanál őrölt,zöld kardamom
zöldcitrom 
szezonális gyümölcs

A joghurtba elkeverem a mézet és a kardamomot,belereszelem a zöldcitrom héjját és belecsurgatok kb.egy teáskanálnyit a levéből.Ha krémesebbre szeretném a joghurt egy részét creme fraiche-vel helyettesítem.Tetejére gyümölcsöt teszek.Nekem most a gránátalmára esett a választásom.

A kardamom élettani hatása:serkenti a szívizom működését,javítja az emésztést,köhögéscsillapító hatású,enyíti a fejfájást.A gránátalma pedig sok c-vitamint tartalmaz,antioxidáns hatású,csökkenti az LDL(káros koleszterin)szintjét a vérben.Ezért ha úgy vesszük ez az étel igazi orvosság.Pedig finom és káros mellékhatása sincs.

2 megjegyzés:

duende írta...

Hm! Ide véle egy pohárkával! :) Imádom a kardamom ízét, no meg a gránátalma... A világon az egyik legfinomabb gyümölcs. Ha elkezdem enni, nm bírom abbahagyni.

(Ha szereted a kardamomot, ajánlok egy isteni indiai pohárdesszertet, a khírt. Ami egy egyszerű tejberizs, csak mégis más, mint amit megszoktunk itthon. Sokkal hígabb, lágyabb és finomabb. Megtalálod nálam oldalt a pohárkrémeknél, isteni. Pedig én sosem szerettem a tejberizst, de ezt rendszeresen készítem télen-nyáron.)

Tálaló írta...

Szívesen küldenék...de megettük.Friss a barátság a kardamom és köztem,viszont nagyon intenzív:))
Én is szeretem a gránátalmát,először egy török embertől kaptam,akkor még azt sem tudtam mit kell vele csinálni:)

Megnéztem a recepted,lesz is nálunk nemsokára.Én imádom a tejberizst,úgyhogy jobbat nem is ajánlhattál volni!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.