Tegye fel a kezét,aki az ünnepekben nem eszik többet,mint amennyire a szervezetének szüksége lenne.Nem látok jelenkezőket... amit persze nem is csodálok.
Hisz annyi finomsággal várnak a szépen megterített asztalok.Nehéz ellenállni,még ha alapvetően mértéktartóan is szeretnénk étkezni.
Én nem vittem túlzásba a sütést-főzést,de még így is többet ettünk a kelleténél.Így most,az ünnepek elmúltával kifejezetten jól esnek a könnyedebb ízek.S ha valami édességre vágyunk összedobok egy joghurtos pohárkrémet.
Kardamomos joghurtkrém
S mivel a pici lánynak is az egyik kedvence a gyümölcsös joghurt,mindig van itthon egy-egy nagy doboznyi görög joghurt.Az övébe aztán házi sárgabaracklekvár,fagyasztott cseresznye vagy szezonális gyümölcs kerül.Aki eddig bolti gyümölcsjoghurtot vett,nézze meg mit tartalmaz...majd készítsen otthon egy házit.Aztán döntse el megéri-e az az öt percnyi pepecselés.
Hozzávalók(2 főre):
3 dl sűrű,görög joghurt
3 evőkanál méz
fél mokkáskanál őrölt,zöld kardamom
zöldcitrom
szezonális gyümölcs
A joghurtba elkeverem a mézet és a kardamomot,belereszelem a zöldcitrom héjját és belecsurgatok kb.egy teáskanálnyit a levéből.Ha krémesebbre szeretném a joghurt egy részét creme fraiche-vel helyettesítem.Tetejére gyümölcsöt teszek.Nekem most a gránátalmára esett a választásom.
A kardamom élettani hatása:serkenti a szívizom működését,javítja az emésztést,köhögéscsillapító hatású,enyíti a fejfájást.A gránátalma pedig sok c-vitamint tartalmaz,antioxidáns hatású,csökkenti az LDL(káros koleszterin)szintjét a vérben.Ezért ha úgy vesszük ez az étel igazi orvosság.Pedig finom és káros mellékhatása sincs.
2 megjegyzés:
Hm! Ide véle egy pohárkával! :) Imádom a kardamom ízét, no meg a gránátalma... A világon az egyik legfinomabb gyümölcs. Ha elkezdem enni, nm bírom abbahagyni.
(Ha szereted a kardamomot, ajánlok egy isteni indiai pohárdesszertet, a khírt. Ami egy egyszerű tejberizs, csak mégis más, mint amit megszoktunk itthon. Sokkal hígabb, lágyabb és finomabb. Megtalálod nálam oldalt a pohárkrémeknél, isteni. Pedig én sosem szerettem a tejberizst, de ezt rendszeresen készítem télen-nyáron.)
Szívesen küldenék...de megettük.Friss a barátság a kardamom és köztem,viszont nagyon intenzív:))
Én is szeretem a gránátalmát,először egy török embertől kaptam,akkor még azt sem tudtam mit kell vele csinálni:)
Megnéztem a recepted,lesz is nálunk nemsokára.Én imádom a tejberizst,úgyhogy jobbat nem is ajánlhattál volni!
Megjegyzés küldése