2012. január 31., kedd

Szecsuáni csirke

Út a férfiak szívéhez

Férjem gyakran mondogatja,hogy épp úgy főzök,mint az ő Rózsi mamája egykor.Óriási felfordulást csinálok a konyhában és folyton összelisztezem,összekenem magam.De a végeredmény mindig finom,ízletes étel.Szerinte ez is az oka,hogy ennyi év után is együtt vagyunk.Mert hol találna még egy ilyen asszonyt...
S bár a mama főztje azért mindig jobb,nosztalgikusabb élmény,van egy nagy előnyöm.Mégpedig,hogy sokkal több alapanyag áll rendelkezésemre,mint az elődeimnek néhány évtizede,és sokkal változatosabb ételek receptjeit ismerem meg a mai kor információáramlásának(internek,tv,szakácskönyvek)segítségével.Míg több évtizede a magyar konyha ételei kerültek csak sorra,most már a legtöbb háziasszony,(köztük jómagam  is)kipróbálja,és gyakran készíti az olasz,angol,francia,amerikai vagy épp a kínai konyha remekeit.
Sok éve vettem egy wokot,készült is benne néhányszor ebéd.Mégis csak most ismertem meg Citromhab jóvoltából ezt a nagyon könnyen elkészíthető,gyors és hihetetlenül finom ételt.És mivel a környékünkben úgysincs egyetlen jó kínai étterem sem,így külön öröm,hogy legalább itthon tudunk finomat enni,ha úgy tartja kedvünk.

Szecsuáni csirke

Bár wokban az igazi,de akinek nincs nyugodtan készítse el egy vastag aljú serpenyőben.A lényeg,hogy nagyon fel kell forrósítani az edényt,és erős legyen alatta végig a láng.


Hozzávalók(4 főre):

2 egész csirkemellfilé
2 kisebb sárgarépa
6 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étkezési keményítő
3-4 evőkanál szójaszósz
chilipaprika ízlés szerint
olaj

A csirkemelleket felkockázom,megszórom a keményítővel és elkeverem.A répát ferdén,a hagymát félbevágva vékonyra szeletelem.A fokhagymát lereszelem,a chili magját kikaparom és apróra vágom.Felforrósítom a wokot,öntök bele kevés olajat(nálam szezám,de lehet étolaj is)és beleteszem a csirkemell kockákat.Kevergetve átpirítom kissé,majd hozzáteszem a répát a hagymákat,a chilit a szójaszószt.Folyamatosan rázogatva,kevergetve pirítom kb.8-10 percig.A keményítőnek köszönhetően a hús nem enged levet,ezért a végén kevés,kb.2 evőkanálnyi vizet öntök rá.
Köretnek 2 bögrényi rizst dupla mennyiségű vízben,sóval és kevés curryvel fedő alatt megpárolok.

19 megjegyzés:

Roza írta...

Ma már kétszer változtattam meg a mai ebédemet... Ez lesz a harmadik!:) Most aztán hogyan döntsem el, melyiket készítsem el?
Nagyon guszta ugyanis az ételed!

Tálaló írta...

Köszönöm Roza!

Ecc,pecc,kimehetsz...???

Ebben az ételben azon túl,hogy finom,az is nagyon szerethető(legalábbis nekem),hogy pillanatok alatt elkészül.Úgyhogy még most is hozzá lehet kezdeni,és ebédre elkészül.

Hobbychef írta...

Guszta lett. Legközelebb próbáld ki, hogy vágsz hozzá még piros és zöld paprikát, poréhagymát, főszerezed még gyömbérrel és cayanne borssal, s öntesz hozzá bort és chili szószt.

Tálaló írta...

Huh...több ízesítőt írtál le,mint amennyi alapanyag szerepel az én receptemben.
S bár szerintem a kevesebb néha több,azért köszönöm a hozzászólást.Hátha valakinek épp ezen fűszerek indítják be a fantáziáját,s próbálja ki az ételt.

Vicuska írta...

Fűszerből nem baj, ha több, mint az alapanyag :) Ha nem visszük túlzásba. Tényleg guszta!

duende írta...

Megfőztem ebédre magamnak, mert csúszásban voltam és ez pikkpakk recept! És bár nem igazán vagyok kínai konyha rajongó, néha rákívánok. Mint pl. most a tiédre, mert nagyon guszta és detto oylan, mint a kínaiban! :)
Hús nélkül csináltam, sárgarépából, zöldborsóból, hagymából és káposztából. Bors helyett szecsuáni borssal ízesítve, sok csilit beletéve, kevés cukorral, borecettel kissé édes-savanykássá is téve. Remek volt, köszönöm! :)

kolozsgabi írta...

Nálunk a curry tiltólistás, de a lány nyaggat, hogy a kínai kaja - amit hoz valahonnan - milyen ízű és bizony van benne curry. Így aztán kénytelen leszek visszavenni a listára. Nálunk a kínai csirke a nyerő, kissé macerás elkészíteni, de a gyerekek imádják. Csirke kockára, megsütni, majd palacsinta tésztába mártani, majd egy ketchup-méz-szezámmag szószba megforgatni. Szóval 2 napos az elkészítés, kb. 1/2 óra elfogyasztás. Élvezd ki, amíg kicsi a lány (ezt a múltkori bejegyzéshez).

Tálaló írta...

Vicuska!
Semmi kifogásom a fűszerek ellen,de azt vettem észre,hogy nem kell sokféle,csak az adott ételbe illők.Amik kiemelik,de nem nyomják el az alapanyagok eredeti ízét.
Citromhab kipróbált receptje igazi meglepetés volt.Elképesztően finom,és a sok hagyma,meg a szójaszósz nagyon intenzív ízt ad neki.

Duende!

Óóóó,nagyon örülök.
Én ha csináltam eddig wokos ételt káposztát mindig raktam bele.Imádom ahogy a szójaszósz bevonja a ress zöldséget.

Bár én húsevő vagyok a Tiéd is szívesen megenném,s nem hiányozna belőle a hús sem.Csak én kevesebb chilivel kérném:))

Tálaló írta...

Kolozsgabi!Jól hangzik a recepted,biztosan én is szívesen megenném.Ha valaki elkészítené nekem:))
Mert amit sokkal több idő elkészíteni,mint eltüntetni,azokhoz nincs túl nagy kedvem.Bár a családom kedvéért én is bevállalok néha macerásabb kajákat,úgyhogy teljesen megértelek.

Köszi,élvezem.Minden pillanatát:))

duende írta...

:)) Ne is mondd! A káposzta a kedvencem minden fajta kínai kajában! :) Egyszerűen imádom, úgy ahogy írod!
Valójában hússal is csinálhattam volna, csak nem vót itthon. Mert karácsony megtört, bevallom. Annyit kellett sütnöm-főznöm, vendégjárásra készülnöm, hogy egyszerűen nem volt már sem időm, sem erőm, sem kedvem külön magamnak kotyvasztani. Így karácsonykor azt ettem, amit a többiek. Osztán megint így maradtam, mert azóta sincs sem erőm, sem kedvem, sem semmim külön főzöcskézni. Valójában már főzöcskézni sincs nagy kedvem... Ez van.
Szóval ha lett volna itthon husi, azzal is megcsináltam volna. De egyébként teljesen kerek volt csak így zöldségesen is. :) Persze a jó sok csili... :))))

Tálaló írta...

??? A blogodon nem látom semmi nyomát annak,hogy elment volna a kedved.
De ha így is lenne,majd visszajön.Mindenben kell néha egy is lazítás.De aki úgy szeret főzni,és annyira szereti a finom ízeket mint mi,úgysem fog leszokni eme cselekedetéről.
Én teljesen megértettem az indokaid,mikor lemondtál a húsról.De ha egyébként a környezeted húsevő,nyilván nagyon nehéz megállni.Legfőképp az általad említett okokból.
Én ritkán ,de főzök kétfélét,gyakrabban viszont inkább megeszem amit a férjem szeret,én viszont kevésbé.Csakhogy ne kelljen kétfelé főznöm.

duende írta...

Anno, mikor 2 évig nem ettem, a férjuram még rendes 8 órás melóben volt. Minden nap evett bent meleget. Most meg fél hetet itthon van, úgyhogy sokat kell főznöm. És mikro megcsinálok egy rendes ebédet és tele a konyha mosatlannal és kupival és már jól elfáradtam, a fenének van kedve még magának is külön főzöcskézni. Nekem már nincs.
Így is mikor nincs itthon, egyáltalán nem főzök. Vagy csak olyan összedobom kajákat maximum. De sokszor ennyi sem, gyümölcs, kenyér, sajt, kefír, kész. Tészta, krumpli bedob sütőbe meg ilyenek. Örülök, ha nem kell egész héten a tűzhelynél állnom minden nap. Elfáradtam. És elhagytam a fókabőrömet. Ez a konyhatündérke nem én vagyok valójában... Lassan átmegyek rajta, lassan kinövöm, remélem.

Vicuska írta...

A fűszerekkel kapcsolatban- részben igazad van. Kedvelem az indiai konyhát, ők olyan fűszerkeverékeket használnak, amiben legalább 10 féle fűszer kerül és mégis nagyon harmonikus ízkombináció a végeredmény.
Duende, ha már főzöl, fagyaszd le mindig a felét, és kapd elő, amikor nincs ihleted a konyhában alkotni (vagy pusztítani) :)

duende írta...

Vicuska: :)) sajnos nincs fagyasztóm, csak olyan kicsi hűtőm van, aminek kis pici fagyasztója van, abban maximum mínusz 4-5 fok. Szóval nem alkalmas készétel fagyasztására. :(

Tálaló írta...

Duende!
Nekem általában van két "szabadnapom".A férjem minden héten két napot Szegeden tölt,azokra a napokra ugyan előre főzök(valami könnyen melegíthetőt:főzeléket,levest,egytálételt),viszont így két napig egyáltalán nem főzök,csak esetleg a kislányra.Talán ezért nem unom.
Meg vannak ilyen gyors ételek,mint ez is,amit pillanatok alatt el lehet készíteni.Elrakodni viszont már én sem szeretek.

Vicuska!A fűszerkeverékek az más kategória,ebben az ételben is van a rizsben curry,ami szintén fűszerkeverék.Ezeknek tényleg harmonikus,egységet alkotó ízviláguk van.
Viszont a hús mellett annyira karakteres a sok hagyma,a chili meg a szójaszósz,hogy ezért nekem nem hiányzik belőle már több ízesítő.Természertesen mindenki főzze saját ízlése és kedve szerint:))

duende írta...

Régebben minden nap igyekeztem frisset főzni. Manapság én is inkább kétnapokra főzök. Gazdag leveseket, főzelékeket, rakottakat, egytálételeket. Persze ez most direkt jó is, mert a tél ételei pont ezek. Nyáron meg szerencsére egyikünk sem kívánja a főtt ételt (nyers gyümölcsöt, zöldségeket sokkal inkább vagy salátákat, grillezett zöldségeket), csak ritkán, vagy este vacsira valami könnyűt. Úgyhogy a nyár is kipipálva. :)

Tálaló írta...

Így van:))
Nem kell állandóan a konyhában állnunk ahhoz,hogy finom,házi kosztot együnk.

Gabriella írta...

Hu, jól néz ki! Tetszett a bejegyzésed szövege is... :) Akárcsak magamat látnám a konyhában csupa lisztesen. :))

Tálaló írta...

Köszi:))
Akkor Nálad is konyha rendberakása lehet a munka neheze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.