2012. augusztus 9., csütörtök

Ropogós kovászos uborka,grillezett kukorica

Kicsit másképp

Uborka és kukorica.Nyáridőben kétségkívül dobogós helyen szerepelnek a legtöbb magyar konyhában.
A kovászos uborka készítését Anyutól tanultam,és csak így szeretem.Ropogósan.Azt az összeszottyadt fajtát még látni sem bírom.
A kukoricát mi is mindig főzve és sósan ettük.Egyszer ugyan megkóstoltam cukorral is mert az unokatestvéreim azzal szerették.Hát...az én ízlésemnek finoman szólva is rettenetes.
És bár ettünk grillen sült kukoricát Szerbiában a hegyekben,de valahogy nem jutott eszünkbe itthon sütni.Mígnem a múltkor a férjem egyik barátjáék sok zöldség mellett kukoricát is grilleztek.És a hétvégi hússütés után jópár kukoricacsövet grilleztünk mi is.Nagyon-nagyon finom! 


Ropogós kovászos uborka



A  titok állítólag az ecet.Én kétliteres üvegbe rakok le minden héten egy adagot,ami 12-14 db kisebb uborkát jelent.Ehhez a nagy szelet jóféle fehérkenyér mellett kerül 2-3 gerezd fokhagyma,2 szál kapor,a tészta főzővízétől kissé sósabb víz és evőkanálnyi ecet.Meleg időben néhány nap alatt beérik,és finoman ropogós marad.
Az uborkákat az átszűrt lével együtt rakom a hűtőbe.A krumplis tészta és a zsíros kenyér nálunk elképzelhetetlen nélküle.Vagy önmagában,hűsítő levesként is hihetetlenül finom.


Grillezett chilis kukorica




A kukoricacsöveket kisebb darabokra vágom,kevés olívaolajjal meglocsolom.A faszénen sütöm kb.10 percig,s hagyom,hogy itt-ott megpiruljon.Apróra vágott chilit elkeverek kevés olívaolajban és az elkészült kukoricákat ezzel ízesítem.

4 megjegyzés:

Gabriella írta...

Ropogós kovászos uborka?? Erre rögtön felkaptam a fejem... Imádom!! Gyakran készítjük, tulajdonképpen egész nyáron. :)

kolozsgabi írta...

Nekem mindig lottyadt, fel is adtam, már csak máshol eszem (pedig kipróbáltam egész skálányi receptet).A kukorica isteni lehet, de most tiltó listás (mióta párom "beteg", egy csomó mindent kitiltottunk a palettáról, ez is ide tartozik).

Tálaló írta...

:)),mi is.Nálunk is az üvegből kikacsintó uborkák látványa csinosítja szinte egész nyáron a teraszt:))
Próbáltad már télire elrakni?Én még nem,de olvastam,hogy tartósítószerrel elrakható.Kipróbálnám,ha biztos forrásból hallanék róla.

Tálaló írta...

Gabi,én meg pont máshol nem eszem szívesen.Mert egy éttermet kivéve,még mindig pórul jártam.

Nekem mindig ropogós.Nem írtam bele a receptbe,de nem a tűző napra rakom ki,a teraszra csak délután süt oda néhány órát.Meg csak néhány napig érlelem,és mindig apróbb uborkát.
Ja és a múltkor mutatta a termelő,akitől vásárolok,hogy nézzem meg:a fóliás uborkának lukas a közepe,a szabadföldinek meg nem.És én mindig szabadföldit használok.Ugyan ezt egyre nehezebb kapni,de lehet,hogy ezen is múlik,nem tudom.

Nem lehet könnyű egy szigorú diétát betartani,minden elismerésem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.