2013. november 17., vasárnap

Forralt bor,gyerekeknek is


Potpourri

Az egész nap ködbe borult táj sötétedés után misztikus,furcsa-szép  mesevilággá változott.A fák,az udvari bútorok rajzolata láttán szárnyalt  a képzeletünk.A kinnt töltött idő után pedig még jobban esett a ropogó tüzet hallgatni,és elkortyolni egy pohár illatozó forralt bort.

Forralt bor,gyerekeknek is

Nemcsak az ízük,de a házat belengő illatuk is  csábít arra,hogy hűvős,bágyadt napokon megédesítsék és illatosítsák az estéket.



A hagyományos forralt bor nekem az alpesi hüttékben a legfinomabb,már csak azért is,mert ott tudom,hogy legalább lemozgom a kalóriákat.De módjával itthon is szívesen készítem.

Személyenként 2 dl közepes minőségű száraz vörösbort felteszek melegedni.Minden adaghoz 1 szegfűszeget,kb.2cm-nyi fahéjrudat,2 evőkanál cukrot,leheletnyi őrölt fehérborsot,kardamomot és fél karika narancsot számítok.Az egészet összemelegítem,de forrnia nem szabad.Hagyom egy keveset állni,hogy a fűszerek ízei jól kijöjjenek,s csak azután töltöm átszűrve a poharakba.

S,hogy családunk kicsi tagja se maradjon ki a jóból,neki is jár egy pohárral.Az alkoholmentes változatnál a bort almalével helyettesítem,s kevesebb cukorral,bors hozzáadása nélkül melegítem össze a fűszerekkel.Szerintem így is ugyanolyan  finom,csak a bódító hatás marad el.

3 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon szeretem, finoman, fűszeresen készíted! :) Jó ötlet az alkoholmentes változat is! :)

Tálaló írta...

Én is szeretem,még alkoholmentesen is:))

Kati írta...

Téli estékre fincsi lehet, én is inkább az almaleves változatnál maradnék:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.