2014. február 2., vasárnap

Csokoládészuflé

Ez csúszik

Estétől késő délelőttig esett az eső,ami szépen ráfagyott mindenre.Egyenletes jégpályává változott a fű,a térkő és az utcánk.A városban állítólag mindenhol sóztak és járható volt minden út,de szerencsére nekünk semmi dolgunk nem volt,így ki sem mozdultunk.

Csokoládé-szuflé

Ebéd előtt kérdezte a férjem,hogy lesz-e valami desszert,vagy elmenjen süteményért.Aztán ő is belátta,hogy nem ér annyit semmilyen finomság,hogy esetleg árokba csússzon miatta.Én nem készültem édességgel,de mikor mondta,hogy valami tömény finomságra áhítozik beugrott a csokiszuflé.Rég nem csináltam,pedig hozzávaló mindig van itthon és nagyon gyorsan elkészül.És épp annyira csúszik mint ma az utak mifelénk.



Hozzávalók(5 db):

15 dkg jóféle étcsokoládé
10 dkg vaj
4 csapott evőkanál cukor
3 egész tojás
2 csapott evőkanál finomliszt

vaj és liszt a formák kikenéséhez

A szufléformákat kikenem vajjal,majd kevés liszttel körbeszórom őket.A csokoládét és a vajat fémtálba mérem és vízgőz feltt felolvasztom.Kézi habverővel a tojásokba dolgozom a cukrot,kicsit kihabosítom.A csokis krémbe jól elkeverem a lisztet,majd végül a cukros tojást,s elosztom a kikent formákba.
A sütőt előmelegítem 200 °c-ra.Ebéd után teszem csak be sülni,mert nagyon gyorsan elkészülnek és frissen jó tálalni.Kivéve  a sütőből egyenként tányérra fordítom,és óvatosan kiütöm a formákból.Aztán óvatosan visszafordítom a tányéron,hogy a teteje legyen felül.Tejszínhabbal,málnával,vagy meggytükrön tálalom.
Ebből az adagból kb.egy dl-nyi massza kerül egy formába,és úgy tapasztaltam,hogy épp 8 perc kell  a forró sütőben,ahhoz,hogy kívül ropogós,belül folyós legyen.Most is így sikerült,de nem vágtam meg a fotózás előtt,mert akkor már nem fényképeztem volna le...

4 megjegyzés:

kolozsgabi írta...

nagyon guszta és végre én is kipróbálom a rég megvett szuflé formákat, jó ötletet adtál Köszi!!

..és egy kis játékra hívlak
http://csokismalna.blogspot.hu/2014/02/ismerjuk-meg-egymastjatek.html

Anikó írta...

Én is ilyenen gondolkoztam a hétvégén, de nem lehet nagycsaládos verzióban csinálni...:-)))))

Tálaló írta...

Szívesen Gabi,és köszönöm:)

Anikó,ha van vagy veszel elég szufléformát szerintem simán lehet.Mert elkészíteni dupla adaggal sem több idő,s a sütőbe is befér 10 forma.
Az más kérdés,hogy beérik-e egy-másfél darabbal a családtagjaid:)))

Hankka írta...

Nálunk az ónos eső szerencsére elmaradt, de azért egy-két ilyen finomságos csokiszuflé nálunk is simán csúszott volna! :) Különösen egy kis gyümölccsel! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.