2013. szeptember 29., vasárnap

Gyrostál tatzikivel

Időutazás

Szívemnek nagyon kedves,régi barátokkal találkoztam egy kiállítás megnyitójának apropóján.Néhányukat egy évtizede nem láttam.De ez a viszontlátáskor semmit sem jelentett,mert nagyon emlékezetes a sok közös élmény,a múlt.Jó volt velük akkor is és most is.A velük töltött este alatt tíz évet fiatalodott a lelkem.

Gyrostál tatzikivel

Az illata egy réges-régi nyaralás emlékét idézi,amikor hanyagolva a szálloda vacsorakínálatát esténként egy kedves kis tengerparti tavernában barátkoztunk a görög konyha ízeivel.


Hozzávalók(2 főre):

40 dkg sertéstarja
gyros fűszerkeverék(házilag:szárított oregano,só,frissen őrölt bors,pirospaprika,zúzott fokhagyma)
olívaolaj
3-4 közepes burgonya
paradicsom,uborka,lilahagyma

a mártáshoz:
 2 dl sűrű,natúr joghurt
 1 gerezd fokhagyma
 kb.10 cm-es kígyóuborka lereszelve
 só,bors

A húst felcsíkozom,a fűszerkeverékkel és kevés olívaolajjal reggel,vagy még előző este elkeverem,és hűtőben pihentetem néhány órát.A tatzikihez szintén elkeverem a hozzávalókat,hogy jól összeérjenek az ízek.
A burgonyát megtisztítom és feldarabolva sós vízben félpuhára főzöm,lecsepegtetem.
Így előkészülve ebéd előtt csak annyi a dolgom,hogy a húst nagy lángon,vastagaljú serpenyőben,gyakran kevergetve 8-10 perc alatt megsütöm.Közben a burgonyát felhevített olajban,több adagban aranysárgára sütöm.
A tálra friss paradicsomot,uborkát  és lilahagymát teszek a hús és a burgonya mellé,és a jól behűtött tatzikivel tálalom.
Nyáron a sült hús sopszka salátával is isteni.

S ami miatt nagyon szeretem az ilyen típusú ételeket,az az,hogy előre rá lehet készülni,és délben pár perc alatt frissen tálalható.Így tudjuk a vasárnap délelőttöket kirándulással tölteni.
Ma épp a Mosoni-Dunán csónakáztunk.Ősszel a legcsodássabb:bágyadt a napsugár,minden annyira nyugodt,békés.És illatos meg színes.Az utolsó képen látható fehér gém pedig végig kísért bennünket:)









2 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon guszta a gyros-tálad, ez nálunk is nagy kedvenc lenne, főleg a gyerekek szeretnék! :) Gyönyörű helyen jártatok, igazi kikapcsolódás lehetett! :)

Tálaló írta...

Hankka,gyors,egyszerű,alkalomadtán próbáld ki:))

Igen gyönyörű a Szigetköz,és itt folyik melletünk a Mosoni-Duna.Úgyhogy amikor csak időnk engedi a vízen,vagy a vízparton vagyunk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.